Naši žáci „byli na houbách“

2 října, 2019 4:50 pm

Podzim je tady, houbařská sezóna vždy vrcholí. Ideální příležitost vyrazit s dětmi na výpravu za poznáním našich hub. Učitelé nevzali děti přímo do lesa, ale nasbírali a připravili pro ně na úterý 1. října výstavu, kterou si s komentářem učitelů prohlédla většina tříd.

Ta se skládala ze 20 druhů našich nejběžnějších hub, které můžeme v lese obvykle nalézt. Byly zde houby jedlé – od běžného hřibu žlutomasého („babka“), přes hřib hnědý („suchohřib“), kozák březový až po ceněný hřib smrkový („pravák“) nebo křemenáč březový. Nechyběly také bedla červenající, klouzek modřínový, holubinka žlutá nebo pečárka polní („žampion“). Děti se seznámily i s nejedlým hřibem žlučníkem („hořčák“), holubinkou vrhavkou nebo známou jedovatou muchomůrkou červenou.

Opět se ukázalo, že Češi jsou národ houbařů. Hodně dětí potvrdilo, že s rodinou na houby do lesa často chodí. Proto mnoho druhů hub poznaly. Věříme, že i pro děti, které zatím houby nesbíraly, byl tento způsob poznávání užitečnější než třeba pouhý obrázek.

                                                                 Mgr. Petr Urbánek, zástupce ředitelky