Informace o stravování v jídelně – školní výdejně stravy

stravování v naší škole má dlouhou tradici a různé formy. Pravděpodobně nejdůležitější je výdej obědů, které vaří školní kuchyně na ZŠ Krásného. Vy a Vaše děti i my jsme tedy zákazníky kuchyně v sousední základní škole.
Naše výdejna i jídelna byly kompletně rekonstruovány v létě roku 2013. Jídelna byla prodloužena a je v ní nyní více stolů. Ve výdejně je novější technologie, vše dle norem EU z nerezu. Potraviny jsou nám dovezeny v přepravních termoobalech a termonádobách v horkém stavu přetažené smršťovací fólií. Jsou umístěny do nákladního výtahu, svezeny do přípravny, a ve výdejně uloženy do ohřívacích nerezových van, kde jsou horkou vodou průběžně ohřívány po dobu výdeje. Na výdej samotný jsou dle norem EU pouze čtyři hodiny. Ve výdejně jsou dvě průmyslové myčky nádobí, které zaručují čisté umytí použitého nádobí. Všechny nádoby na potraviny jsou ve dvou sadách, z jedné se vydává a druhá je nachystána v kuchyni na Krásného na další den.

Vaření dietní stravy pro děti s lékařem diagnostikovanými dietami

Kuchyně ZŠ Krásného vaří vaří bezlepkovou a bezlaktózovou dietu.

Pokud vašemu dítěti doporučil dietní stravu lékař, domluvte se s kuchyní, která obědy připravuje, zda bude vašemu dítěti připravována dietní strava. Upozorňujeme na to, že ne všechny diety je vhodné a možné vařit ve školních kuchyních.

Potravinové alergeny

dle směrnice 1169/11 EU platné od 13.12. 2014 nám vzniká povinnost označovat
na jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje.

Zde je přehled potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování :

1)                 Obiloviny obsahující lepek ( pšenice, žito, ječmen, oves, špalda )
2)                 Korýši a výrobky z nich
3)                 Vejce a výrobky z nich
4)                 Ryby a výrobky z nich
5)                 Podzemnice olejná ( arašídy) a výrobky z nich
6)                 Sójové boby a výrobky z nich
7)                 Mléko a výrobky z něj
8)                 Skořápkové plody a výrobky z nich ( všechny druhy ořechů )
9)                 Celer a výrobky z něj
10)               Hořčice a výrobky z ní
11)               Sezamová semena a výrobky z nich
12)               Oxid siřičitý a siřičitany
13)               Vlčí bob ( lupina ) a výrobky z něj
14)               Měkkýši a výrobky z nich

Nutriční doporučení

V přiloženém dokumentu naleznete Nutriční doporučení  Ministerstva zdravotnictví ke Spotřebnímu koši. Jedná se o doporučení pro sestavování jídelních lístků ve školních jídelnách.
Platnost od: 1. 9. 2015

Nutriční doporučení

 

Věkové skupiny ve stravování

Vyhláška o školním stravování č. 107 / 2005 Sb., stanovuje výši úhrady za školní stravování tj. náklady na potraviny, které hradí rodiče v plné výši, je přímo závislá na věku strávníka. Citace z vyhlášky: „Do věkových skupin jsou strávníci zařazováni na dobu školního roku, ve kterém dosahují věku podle bodů 1 až 4.

Body 1 až 4 určují věkové skupiny strávníků, podle kterých se stanovují finanční limity na nákup potravin:

  1. strávníci 3 – 6 let
  2. strávníci 7 – 10 let
  3. strávníci 11 – 14 let
  4. strávníci 15 a více let

Z tohoto nařízení vyplývá, že i dítě v mateřské škole, které dovrší věku 7 let v průběhu školního roku platí již celý tento školní rok vyšší částku za stravné. Totéž pak platí i v základních školách, a to pro děti, které dovrší v tom daném školním roce 11 let nebo 15 let věku.

Dále je třeba zdůraznit, že školním rokem se rozumí období od 1. září do 31. srpna.  Vzhledem k tomu, že tato skutečnost je dána zákonem, nelze stanovovat žádné výjimky ani jiná alternativní řešení.